Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Και η ιστορία αποκτά ....ενδιαφέρον!!!

Καθημερινά εκατοντάδες νέα εκπαιδευτικά εργαλεία κάνουν την εμφάνισή τους σε σημείο που οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να παρακολουθήσουν  τις εξελίξεις. Για αυτό η ομάδα του filologika.gr επέλεξε και παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα εύχρηστο και αποτελεσματικό εργαλείο, το Scribble Maps (Δείτε το εδώ). Αν βαρεθήκατε να βλέπετε τους μαθητές σας πλαδαρούς και αδιάφορους να κοιτούν τις σελίδες του βιβλίου περιμένοντας να τελειώσει η διδακτική ώρα και θέλετε να τους κάνετε να ενδιαφερθούν πραγματικά για το μάθημα της Ιστορίας, τότε μάθετε τα πάντα για τη λειτουργία του Scribble Maps  και εμπλέξτε ενεργά τους μαθητές σας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 Τι είναι εν τέλει το Scribble Maps;

Πρόκειται για ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες του να σχεδιάσουν πάνω σε ψηφιακούς χάρτες ή να προσθέσουν ψηφιακές πληροφορίες, όπως φωτογραφίες, video από το Youtube, pdf αρχεία κλπ.
Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, αναπτύσσουν έμπρακτα  την κριτική τους ικανότητα και συνθέτουν δημιουργικά τις πληροφορίες που αντλούν από διάφορες πηγές του διαδικτύου.
Η χρήση του Scribble Maps είναι ιδιαίτερα φιλική για το χρήστη γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι απευθυνόμαστε σε παιδιά.

Οδηγίες χρήσης

Αφού συνδεθούμε με την ιστοσελίδα (http://www.scribblemaps.com/) επιλέγουμε το κουμπί create your map now το οποίο μας εμφανίζει τον παγκόσμιο χάρτης της Google. Μπορούμε να ζουμάρουμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει και να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις επιλογές εμφάνισης του χάρτη (δορυφόρος, ανάγλυφος, οδικός, υβριδικός).
Η αρχική σελίδα επεξεργασίας του Scribble Maps
Η αρχική σελίδα επεξεργασίας του Scribble Maps
Στο αριστερό πάνω μέρος της οθόνης μας υπάρχει ένα γκρι πλαίσιο με τα διάφορα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Με τη βοήθειά τους μπορούμε να σχεδιάσουμε πορείες, να κυκλώσουμε κάποια περιοχή, να την τονίσουμε αλλάζοντας το χρώμα της κλπ.
Πίνακας εργαλείων Scribble Maps
Πίνακας εργαλείων Scribble Maps
Στην πράξη όμως αυτά που αποδεικνύονται ιδιαίτερα εύχρηστα είναι το πλαίσιο κειμένου (ABC), το οποίο μας επιτρέπει να προσθέσουμε όπου επιθυμούμε ένα σύντομο πληροφοριακό κείμενο ή μία φωτογραφία, και η καρφίτσα (Marker) η οποία πέρα από αρίθμηση προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκης συνδέσμων από το διαδίκτυο (links), video από το Youtube, φωτογραφιών (images), ακόμη και ήχων από το Soundcloud σε συνδυασμό με τίτλο και σύντομη περιγραφή των επιπρόσθετων πληροφοριών που προσθέσαμε.
Παρουσίαση συνδέσμου βίντεο στο Scribblemaps
Παρουσίαση συνδέσμου βίντεο στο Scribblemaps
Αφού τελειώσουμε το σχεδιασμό και εμπλουτισμό του χάρτη το Scribble Maps μας παρέχει τη δυνατότητα είτε να μοιραστούμε την εργασία μας στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, είτε να την αποθηκεύσουμε ως pdf ή εικόνα (image) είτε να την ενσωματώσουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου ή στο blog της τάξης.
Επιλογές αποθήκευσης ή export του Scribble Maps
Επιλογές αποθήκευσης ή export του Scribble Maps

Μερικές ιδέες για την αξιοποίηση του Scribble Maps στην τάξη

Με το εργαλείο αυτό ο εκπαιδευτικός μπορεί να μετατρέψει το μάθημα της Ιστορίας από βαρετή μετωπική διαδικασία σε μαθητοκεντρική ενεργητική ανακάλυψη της γνώσης. Οι μαθητές να χαράξουν τα ταξίδια των μεγάλων εξερευνητών, τα όρια των αυτοκρατοριών, να καταγράψουν την πορεία εκστρατειών, για παράδειγμα την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την κατεύθυνση των πρώτων ελληνικών αποικισμών, την πορεία του ελληνικού στρατού κατά τους βαλκανικούς πολέμους ή κατά τη μικρασιατική εκστρατεία, την κατεύθυνση των σταυροφόρων.
Απεικόνιση της πορείας του Μ. Αλεξάνδρου με τη χρήση του Scribblemaps
Απεικόνιση της πορείας του Μ. Αλεξάνδρου με τη χρήση του Scribblemaps
Πέρα από την Ιστορία το Scribble Maps μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλα μαθήματα, όπως τα αρχαία Ελληνικά. Οι μαθητές μπορούν να σχεδιάσουν το ταξίδι του Οδυσσέα, να εντοπίσουν τα αρχαία θέατρα, τις γενέτειρες πόλεις αρχαίων συγγραφέων ή επικών ηρώων κλπ.
Οι επιλογές είναι απειράριθμες και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία και την εφευρετικότητα του εκπαιδευτικού και των μαθητών του.

Πηγή: http://filologika.gr/scribble-maps/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...