Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Η Ρώμη και το ρωμαϊκό κράτος από την ίδρυση της πόλης (753 π.Χ.) ως το τέλος της δημοκρατίας (31 π.Χ.).


Επανάληψη ύλης της Α΄ Γυμνασίου
Η Ρώμη και το ρωμαϊκό κράτος από την ίδρυση της πόλης (753 π.Χ.) ως το τέλος της δημοκρατίας (31 π.Χ.).

*Επισήμανση: Η γνώση της ιστορίας του ρωμαϊκού κράτους είναι απαραίτητη για την κατανόηση της ιστορίας που θα διδαχθούμε φέτος, αφού η βυζαντινή αυτοκρατορία, την οποία θα μελετήσουμε, αποτελεί τη συνέχεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
**Χρήσιμοι όροι: Αυτοκρατορία ονομάζουμε ένα μεγάλο σε έκταση κράτος, στο οποίο κατοικούν πολλοί διαφορετικοί λαοί. Ο κυβερνήτης του κράτους, ο αυτοκράτορας, έχει απόλυτη εξουσία και την ασκεί, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Δυναστεία ονομάζουμε μια σειρά από διαδοχικούς αυτοκράτορες, οι οποίοι ανήκουν στην ίδια οικογένεια ή προέρχονται από την ίδια περιοχή.
Η Ρώμη σύμφωνα με την αρχαία παράδοση ιδρύθηκε το 753 π.Χ.  Ήταν χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, γι’ αυτό και της απέδιδαν το επίθετο επτάλοφος. Η περιοχή γύρω από τη Ρώμη ονομαζόταν Λάτιον (Latium), γι’ αυτό και η γλώσσα την οποία μιλούσαν οι Ρωμαίοι ονομάζεται Λατινική. Από τη Λατινική προέρχονται τα σημερινά Ιταλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρουμάνικα. Στην αρχή η Ρώμη ήταν αδύναμη και την εξουσίαζε ένας γειτονικός λαός, οι Ετρούσκοι, οι οποίοι επέβαλαν στους Ρωμαίους το πολίτευμα της βασιλείας. Τελικά οι Ρωμαίοι απαλλάχτηκαν το 509 π.Χ. και από τους Ετρούσκους και από τους βασιλιάδες τους. Το πολίτευμα έγινε ένα είδος δημοκρατίας, αν και δεν ήταν τόσο δημοκρατικό όσο της Αθήνας. Στα Λατινικά η δημοκρατία λεγόταν Respublica.
Στους επόμενους αιώνες οι Ρωμαίοι σταδιακά κατακτούν όλη την ιταλική χερσόνησο, πρώτα στο βορρά και ύστερα στο νότο, όπου υπήρχαν οι ελληνικές αποικίες. Το 212 π.Χ. καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ελληνική αποικία στη Σικελία, τις Συρακούσες. Οι Ρωμαίοι εντυπωσιάστηκαν και θαύμασαν απεριόριστα τον ελληνικό πολιτισμό, από τον οποίο πήραν αναρίθμητα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία το πιο σημαντικό ήταν ίσως το ελληνικό αλφάβητο. Στη συνέχεια από τους Ρωμαίους πήραν το ελληνικό αλφάβητο σχεδόν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί.
Στη συνέχεια οι Ρωμαίοι κυριαρχούν σταδιακά σε όλη τη Μεσόγειο, την οποία αποκαλούσαν mare nostrum (= η θάλασσά μας). Νικούν όλα τα ελληνικά βασίλεια, κατακτούν τη βόρεια Αφρική, στην Ασία φτάνουν μέχρι τη Μεσοποταμία, στην Ευρώπη μέχρι την Αγγλία. Οι κατακτήσεις αυτές έκαναν τους Ρωμαίους δυνατούς και πλούσιους, αλλά ενίσχυσαν τη δύναμη των στρατηγών που κέρδιζαν τις μάχες. Πολλοί από αυτούς μπήκαν στον πειρασμό να καταργήσουν τη δημοκρατία και να εξουσιάσουν μόνοι τους το τεράστιο ρωμαϊκό κράτος. Πρώτος τα κατάφερε ο περίφημος Ιούλιος Καίσαρας,  ο οποίος για 5 χρόνια (49-44 π.Χ.) ήταν ουσιαστικά απόλυτος κυβερνήτης του ρωμαϊκού κράτους. Όταν ο Καίσαρας δολοφονήθηκε, η εξουσία πέρασε μετά από πολλούς αγώνες και εμφύλιες συγκρούσεις στα χέρια του ανεψιού και θετού γιου του, ο οποίος ονομαζόταν Οκταβιανός και πήρε τον τίτλο Αύγουστος (=Σεβαστός) το 30 π.Χ. Το έτος αυτό θεωρείται ως το τέλος της ρωμαϊκής δημοκρατίας και ως η αρχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (imperium. Ο αυτοκράτορας στα Λατινικά λεγόταν imperator). 

Πηγή: http://diavatagirgenis.blogspot.gr/2012/11/753-31.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...