Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Παίζοντας με τα παραμύθια {Κάρτες για θεατρικό παιχνίδι}

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στις Πυγολαμπίδες στο κλουβί το δεύτερο άρθρο μου, που αφορούσε τα στοιχεία των παραμυθιών και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε μέσα στην τάξη (και όχι μόνο). Συνοδευόταν από ένα παιχνίδι με κάρτες έτοιμες για εκτύπωση (Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ).
Η απήχησή του ήταν μεγάλη κι αυτό μ' έκανε να χαρώ ιδιαίτερα! Σκέφτηκα, λοιπόν, να φτιάξω άλλο ένα παιχνίδι βασισμένο στα παραμύθια, αφού συνειδητοποίησα οτι δεν είμαι μόνο εγώ που τα αγαπώ τόσο πολύ!
Πρόκειται για ένα θεατρικό παιχνίδι βασισμένο σε δύο πολύ γνωστά παραμύθια, την Κοκκινοσκουφίτσα και τη Σταχτοπούτα. Μπορούν να το παίξουν οι δάσκαλοι στις τάξεις τους αλλά και οι γονείς στο σπίτι.

Πώς παίζεται;
Εκτυπώνουμε και κόβουμε τις κάρτες, που μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν εδώ. Αν θέλουμε τις πλαστικοποιούμε ή τις κολλάμε σε χαρτόνι για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Στη συνέχεια, τις συγκεντρώνουμε όλες μαζί σε ένα κουτί (ή καλάθι ή ο,τι άλλο θέλουμε) και ζητάμε από το κάθε παιδί να διαλέξει μία και να κάνει ο,τι του ζητείται.


Για παράδειγμα, υπάρχει η κάρτα που απεικονίζει ένα μπουκέτο λουλούδια. Η εικόνα αναφέρεται στην Κοκκινοσκουφίτσα, όταν η μικρή αποφασίζει να αλλάξει δρόμο και να περάσει μέσα από το δάσος για να μαζέψει λουλούδια για την άρρωστη γιαγιά της. Επάνω στην κάρτα γράφει:
"Στο δρόμο για το σπίτι της γιαγιάς βρίσκεις μερικά λουλούδια. Σταματάς να τα κόψεις για να τα δώσεις στη γιαγιά!

Το παιδί που τράβηξε αυτή την κάρτα καλείται να προσποιηθεί οτι κόβει λουλούδια από το δάσος. Μπορεί να βάλει λόγια στην αναπαράσταση του, να αυτοσχεδιάσει ή απλά να κάνει τις κινήσεις. Δε χρειάζεται να το πιέσουμε, το αφήνουμε ελεύθερο να παίξει όπως θέλει.



Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα δύο παραμύθια και να παίξουμε με το καθένα ξεχωριστά ή να παίξουμε με όλες τις κάρτες ταυτόχρονα.

Το παιχνίδι αυτό παίζεται ιδανικά σε εξωτερικό χώρο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα για τα παιδιά να τρέξουν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δεσμευτικό, και μέσα στο σπίτι (ή στην τάξη) γίνονται μικρά θαύματα :)

Τολμήστε να φτιάξετε και δικές σας κάρτες με άλλα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών! Και μην ξεχνάτε "Sharing is caring", γι' αυτό αν σας άρεσε αυτή εδώ η ανάρτηση κάντε την pin στο Pinterest (εδώ), μοιραστείτε την στο Facebook ή στο Twitter.

Σας ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα σχόλιά σας, μου δίνουν διάθεση να φτιάχνω ακόμα περισσότερα!
http://www.sofikoukoubagia.com/2013/05/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...