Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Rasta μαλλιά:το θρησκευτικό σύμβολο που έγινε ...μόδα!


Έχουμε συνδέσει τα dreadlocks με τους Rastafari και την Τζαμάικα, όμως η ιστορία τους ξεκινά πολύ παλιότερα. Από την αρχαία Αίγυπτο, τους πρώτους Ινδουϊστές αλλά και στην αρχαία Ελλάδα, το "μπέρδεμα" των μαλλιών με φυσικό ή τεχνητό τρόπο ήταν αρκετά συνηθισμένο. Το συγκεκριμένο hairstyle πήρε το όνομά του όμως κατά την δεκαετία του '50 στην Τζαμάικα: στην διάλεκτο των Rastafari σημαίνει "θεοφοβούμενος".

Τα dreadlocks εμφανίστηκαν σε όλες τις περιόδους της ιστορίας και σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και συχνά συνδεόταν με την κατά τόπους θρησκεία. Ο θεός Shiva των Ινδουιστών και οι ακόλουθοι του, εμφανίζονται πάντα με αυτό το hairstyle. Οι ιερείς των Αζτέκων επίσης. Όπως επίσης εμφανίζεται και σε διάφορες αιρέσεις του Ισλάμ, κυρίως στο Πακιστάν.


Στην σύγχρονη εποχή και ειδικότερα στον δυτικό πολιτισμό, τα dreadlocks άρχισαν να κερδίζουν οπαδούς κατά τη δεκαετία του '70, μαζί με το μουσικό κίνημα της ρέγκε. Σήμερα υπάρχουν ειδικές σειρές προϊόντων για dreadlocks, αλλά και κομμωτήρια που εξειδικεύονται σε αυτό το style.
Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσετε dreadlocks: ο "φυσικός" και ο τεχνητός, που γίνεται σε κομμωτήριο. Αν θέλετε να αποκτήσετε dreadlocks με τον "φυσικό" τρόπο (λέγεται επίσης και Neglect ή "της υπομονής"), απλά θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε conditioner, να βουρτσίζετε και να χτενίζετε τα μαλλιά σας για ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα! Η διαδικασία διαρκεί αρκετά και στην περίπτωση του κομμωτηρίου, όμως διασφαλίζετε ότι τα μαλλιά σας θα παραμείνουν υγιή και οι τζίβες, όταν πλέον ολοκληρωθεί το style σας, θα είναι πιο καλοφτιαγμένες και ομοιόμορφες.

Πολλοί διάσημοι έχουν επιλέξει να κάνουν τα μαλλιά τους ράστα κατά καιρούς αφού αποτελεί έναν από τους πιο εργονομικούς και απλούς τρόπους να μακρύνει κανείς το μαλλί του και να μην ξαναασχοληθεί μαζί του για δύο μήνες.



Ο Bob Marley είναι ίσως ο βασικότερος εκπρόσωπος του ράστα μαλλιού.Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι πλεξούδες του ήταν διαφορετικές σε κάθε φωτογράφιση που έκανε για τα άλμπουμ του.Ξεκίνησε έχοντας μικρές κοντές πλεξούδες και με το πέρασμα του χρόνου έγιναν μακριές και τελικά το σήμα κατατεθέν του.
Μεταξύ άλλων το έχουν τολμήσει οι:Beyonce, Nicki Minaj, Willow Smith, Lenny Kravitz, Shakira, Brad Pitt για τις ανάγκες φωτογράφισης, Johnny Depp για τα γυρίσματα της ταινίας «Πειρατές της Καραιβικής», Snoo Dogg και πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...