Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Navratri η γιορτή της μητέρας Θεάς

Το Navratri παρατηρείται στον ημερολογιακό μήνα των Ινδουιστών Ashwin . Φέτος ξεκίνησε το Σάββατο, 5 του Οκτωβρίου και συνεχίστηκε για 9 ημέρες μέχρι την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου.  


Το Navratri είναι το ινδουιστικό φεστιβάλ των εννέα νυχτών αφιερωμένες στην εξύμνηση της Shakti, της θηλυκής μορφή του Θείου .

Κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα νυχτών , η Μητέρα Θεά λατρεύεται σε εννέα διαφορετικές μορφές. Το Navratri κορυφώνεται την 10η ημέρα με τις εορταστικές εκδηλώσεις της Vijayadashami .

Ένας κοινός χαιρετισμός κατά τη διάρκεια του  φεστιβάλ είναι ο Shubh Navratri (Καλή Navratri).

Το Navratri γιορτάζεται σε όλη την Ινδία και μεταξύ των ινδουιστών της διασποράς με τυμπανοκρουσίες. Πριν από το φεστιβάλ, ειδικευμένοι τεχνίτες προετοιμάζουν πήλινα ομοιώματα της θεάς στις διάφορες εκφάνσεις της.

Πολλοί Ινδουιστές παίρνουν μέρος σε ειδικές τελετές, τελετουργίες, νηστείες και γιορτές. Οι άνθρωποι αγοράζουν νέα ρούχα, προετοιμάζουν νόστιμα γλυκά και αγοράζουν δώρα για οικογένεια και  φίλους. Κατά τη διάρκεια της Navratri , πολλοί ινδουιστές στο Γκουτζαράτ και αλλού φορούν πολύχρωμα κοστούμια και χορεύουν  έναν ειδικό τύπο έντονου χορού, γνωστού ως  garba . Παραδοσιακά, garbas εκτελούνται γύρω από μια λάμπα πήλινη ή εικόνες / αγάλματα της θεάς μητέρας.




Το πανηγύρι της Puja Durga σηματοδοτεί τη νίκη της Durga πάνω στο δαίμονα Mahishashura, και έτσι συμβολίζει τη νίκη του καλού εναντίον του κακού. Την 10η ημέρα , το άγαλμα της Durga περιφέρεται μέσα στους  δρόμους σε μια πομπή που συνοδεύεται από τραγούδι και χορό και βυθίζεται σε  ποτάμι ή στη θάλασσα.

Αυτές είναι οι εννέα μορφές της  Σάκτι που γιορτάζονται σε κάθε μια νύχτα:

 
                                                  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...