Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Κινητές γιορτές και Τριώδιο

Ο  κύκλος των κινητών εορτών αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Αποτελείται από 18 εβδομάδες. Οι 10 εβδομάδες, από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Πάσχα, αποτελούν την περίοδο του Τριωδίου. Η περίοδος από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων λέγεται Πεντηκοστάριο και περιλαμβάνει τις άλλες 8 εβδομάδες.

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΟΙ ΚΙΝΗΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

arxiki2Η περίοδος του Τριωδίου πήρε το όνομά της από ένα βιβλίο που χρησιμοποιεί στη λατρεία της η Εκκλησία κατά το διάστημα αυτό. Είναι ένα εκκλησιαστικό βιβλίο με κατανυκτικούς ύμνους για τη μετάνοια, τη μέλλουσα κρίση, αλλά και τη συγχώρηση και σωτηρία που χαρίζει ο Θεός σε όσους με ελπίδα και πίστη καταφεύγουν σ’ Αυτόν. Λέγεται Τριώδιο, γιατί οι περισσότεροι κανόνες – σύνολο τροπαρίων των ακολουθιών του όρθρου – έχουν τρεις ωδές, αντί εννέα που έπρεπε να έχουν κανονικά. Όταν λέμε ανοίγει το Τριώδιο, εννοούμε ανοίγει αυτό το κατανυκτικό βιβλίο και αρχίζει προετοιμασία για τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης.
Σκοπός της Εκκλησίας την περίοδο αυτή είναι να ετοιμάσει τους πιστούς για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα, που είναι η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού, και να νιώσουν την ανάσταση στην ψυχή και τη ζωή τους.
Το Τριώδιο χωρίζεται σε τρεις περιόδους:
1) Την περίοδο της προπαρασκευής (3 εβδομάδες)
2) Την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (6 εβδομάδες)
3) Την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας

Πηγή/Αναδημοσίευση: http://www.pemptousia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...