Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Θεός αγάπη εστί

Κανένα πράγμα του υλικού ή του πνευματικού κόσμου δεν τόλμησε κανείς ποτέ να το ονομάσει Θεό.

Πόσο Αγια, πόσο ιερή και υψηλή πρέπει να είναι η έννοια και η ουσία της αγάπης για να ονομάζεται με το όνομά της ο ίδιος ο Θεός; Έτσι Τον αναφέρει η Αγία Γραφή, ο Θεός Αγάπη εστί. Δηλαδή όταν λέμε Αγάπη εννοούμε τον Παντοδύναμο Θεό και η λέξις Αγαπώ αρχίζει από το Α και τελειώνει στο Ω, δηλαδή αρχή και τέλος, όταν αγαπάς έχει μέσα σου περικλείσει όλη τη σοφία και την Αγιότητα.

Η αγάπη είναι νέα εντολή που όρισε ο Κύριος για να συμπληρώσει τον Μωσαϊκό Νόμο της Π. Διαθήκης, η οποία έδινε εντολή οδόντος αντί οδόντος. Εντολή εκδικήσεως. Η Π. Διαθήκη επέτρεπε την αντεκδίκηση, γιατί οι νομοθεσίες ήταν πολύ σκληρές και με άδικα κριτήρια καταδίκαζαν τους Εβραίους.

Έρχεται λοιπόν ο Κύριος να μας διδάξει την αγάπη. Αφού από μεγάλη αγάπη προς όλο το ανθρώπινο γένος κατέβηκε στη γη, από αγάπη θυσιάστηκε. Ο Κύριος, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει το νόμο και να τον γνωστοποιήσει έξω από τα όρια του Ισραήλ προς όλους, καταδίκασε την εκδίκηση και μας είπε ούτε ίχνος μίσος δεν πρέπει να φωλιάζει στην ψυχή του Χριστιανού. Μας δίδαξε ότι για τον Χριστιανό η αγάπη δεν πρέπει να έχει όρια.

Ο Κύριος όπως είπαμε, διόρθωσε το νόμο ώστε να μην αγαπάς μόνο το Φίλο και να μισείς τον εχθρό. Μας ζητά το αντίθετο, τον φίλο έτσι κι αλλιώς τον αγαπάς, η αγάπη πρέπει να απευθύνεται στον εχθρό.
Η αγάπη μας και η συμπεριφορά μας προς τους ανθρώπους που προσπαθούν να μας κάνουν κακό, είναι εντολή να αποδίδεται χωρίς αναβολές. Πρέπει και επιβάλλεται στον καλό χριστιανό με τη συμπεριφορά του, με την όλη του πολιτεία και με τη συγχώρηση θα δείχνει ότι είναι ο άνθρωπος του Θεού και σκορπάν την καλοσύνη του παντού και πάντα.

Αυτή η γλυκιά συμπεριφορά είναι ικανή ώστε ο εχθρός μας να δει το λάθος του και να διορθωθεί.
Όταν μας υβρίζει κάποιος και με τον ίδιο τρόπο υβρίζουμε και εμείς, είμαστε στον ίδιο παρονομαστή, είμεθα στο ίδιο άσχημο επίπεδο. Εμείς όμως πρέπει να ξεχωρίζουμε, να λάμπουμε, να σκορπάμε φως απ` αυτό που μας δίνει η αγάπη μας στο Θεό. Ο Απ. Παύλος λέει «αν ο εχθρός σου πεινά, δώς` του να φάει, αν διψά πότισέ τον και τότε κάρβουνα αναμμένα βάζεις στην κεφαλή του». Η αγάπη δεν είναι για το χριστιανό ένα απλό γνώρισμα, είναι η ουσία της ζωής του. Χριστιανός ίσον αγάπη.

Προσευχήσου για τον εχθρό σου όπως έκανε και ο Κύριος που συγχώρησε και προσευχόταν να μην ο Πατέρας Θεός λάβει υπ` όψιν του τις πράξεις τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν, δεν ξέρουν ότι σταυρώνουν τον Θεό τους. Η Αγάπη του και την ώρα του μαρτυρίου ήθελε να σωθούν και αυτοί. Ο Απ. Παύλος λέει «λοιδορούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμενοι, Βλαστημούμενοι παρακαλούμε».

Κανένας Άγιος δεν μίσησε τους διώκτες του. Την εχθρική τους ενέργεια την αντιμετώπιζαν με αγάπη.
Η Αγάπη προς τους εχθρούς υπερβαίνει όλα τα όρια της φυσικής αγάπης. Φαίνεται να είναι παράδοξος και ανεφάρμοστος δηλ. πολύ δύσκολη.

Ο Κύριος όμως μας λέει ότι αυτή την υπερφυσική κατάσταση καλούνται οι Χριστιανοί για να υψωθούν και έτσι να δείξουν την υπεροχή τους και το μεγαλείο τους. Και δια αυτού του τρόπου θα ομοιωθούν με το Θεό.

Η αγάπη αυτή προς τον εχθρό είναι κάτι ξεχωριστό, υπερφυσικό. Αλλά αυτή είναι η νίκη του Χριστιανού, να νικά την φυσική ιδιότητα και να γίνεται υπεράνω των ενστίκτων.

Ο Χριστιανός δεν πρέπει να είναι ένας απλός Ανθρωπιστής, αλλά ένας υπεράνθρωπος.
Όποιος μένει μέσα σ` αυτήν την αγάπη, μένει μέσα στην αγκαλιά του Θεού. Όλοι είμαστε πλασμένοι κατ` εικόνα του Θεού. Την καθ` ομοίωση όμως ποιοι την έχουν; Ιδού το ερώτημα: ποιος μπορεί να ομοιάσει με τον Θεό; Η απάντηση είναι: την έχουν αυτοί που με μεγάλη αγάπη υποδουλώνουν την ελευθερία τους στο Θεό. Όποιος αγαπά τον Θεό με όλη την καρδιά του, εκείνος είναι γνωστός του Θεού.

Η Αγάπη είναι το παντοδύναμο όπλο του Χριστιανού. Σε κάθε πνευματική θεωρία προηγείται η Πίστη, η ελπίδα και η αγάπη, προπάντων η Αγάπη. Η πίστη και η ελπίδα διδάσκουν τον Άνθρωπο να καταφρονεί τα ορατά και υλικά αγαθά και να κοιτά και να πρεσβεύει τα ουράνια.

Η αγάπη ενώνει την ψυχή με τις αρετές του Θεού και γι` αυτό πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην χάσουμε την αγάπη μας με τον Θεό και με τους συνανθρώπους μας.

Όταν λοιπόν καταφέρουμε να αγαπάμε τον Θεό με όλη την καρδιά μας όπως μας το ζητά, τότε αρχίζουμε να αγαπάμε και τον πλησίον και τον φίλο και τον εχθρό. Όσο λοιπόν ο άνθρωπος προσπαθεί να μοιάσει του Θεού, τόσο η αγάπη πλημμυρίζει την καρδιά του.

Τίθεται όμως το ερώτημα, πως θα μπορέσουμε να γίνουμε εκτελεστές αυτής της ανυπόκριτης και τέλειας αγάπης; Η απάντηση είναι ότι η επιτυχία θα `ρθει μα προσευχή και με την βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού.
Χρειάζεται όμως εμείς να το θέλουμε και να το βάλουμε σκοπό στη ζωή μας και να νοιώσουμε ότι αυτός είναι ο προορισμός μας, να σκορπάμε αγάπη και μόνο αγάπη. Στην αρχή θα κάνουμε μικρά βήματα και ο Κύριος που θα δει την προσπάθειά μας θα δώσει την βοήθεια ώστε να γίνουμε τέλειοι εργάτες της αγάπης. Ο Κύριος θέλει το πρώτο βήμα να κάνουμε και το χέρι Του είναι έτοιμο προς βοήθεια, αυτό να μην το ξεχνάμε ποτέ.

Η αρετή της αγάπης είναι η εκπλήρωση όλου του Νόμου του Θεού. Την τελειότητα της αγάπης δύσκολα μπορείς να την αποκτήσεις. Αλλά όπως είπαμε με βοηθό τον Μεγάλο Θεό δεν είναι ακατόρθωτο.
Έχουμε ζωντανό παράδειγμα του Αγίους μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Αυτοί απέκτησαν την τέλεια αγάπη και έφθασαν χαρούμενοι ψάλλοντας και ευλογούντες το Θεό και συγχωρούντες τους διώκτες τους.
Η Βασιλεία του Θεού δεν είναι φαγητό ή ποτό. Είναι δικαιοσύνη, είναι ειρήνη, είναι χαρά και που μας την παρέχει το Άγιο Πνεύμα εφ’ όσον έχουμε αποκτήσει την αγάπη, αυτό μας βεβαιώνει ο Απόστολος Παύλος, αυτοί είναι καρποί του Αγίου Πνεύματος.

Ο Παύλος, ο οποίος είχε νοιώσει αυτήν την τέλεια αγάπη, έγραψε αυτόν τον υπέροχο ύμνο της αγάπης που είναι ένα καταπληκτικό ποίημα, μας λέει την αξία της αγάπης για οικονομία χρόνου και επειδή αυτή η περικοπή είναι γνωστή σε όλους, δεν θα την εξηγήσουμε με λεπτομέρεια, ένα θα υπογραμμίσουμε: ότι όσες αρετές και αν έχεις, αγάπη δεν έχεις, είσαι ένα τίποτε, χαλκός που μόνο ήχο βγάζεις, χωρίς ουσία. Ό,τι κάνεις, αν δεν το κάνεις από αγάπη, τίποτε δεν ωφελείσαι.

Όταν λοιπόν η βάση της σωτηρίας μας είναι η αγάπη, το μόνο που μας μένει είναι να παρακαλέσουμε το Άγιο Πνεύμα να επισκευάσει την ψυχή μας, ώστε να πλημμυρίσει η καρδιά μας από Αγάπη.
Κάθε μέρα, κάθε στιγμή να παρακαλούμε τον Κύριο να μας κάνει τέλειους Χριστιανούς με μια καρδιά πλημμυρισμένη από αγάπη.

Αδιάλειπτα να λέμε: «Κύριε, δώς` μου αγάπη να σ` Αγαπώ, δώς` μου Αγάπη να νοιώθω για όλους τους συνανθρώπους μου». Αγάπη - Αγάπη, είναι το σύνθημα του Χριστιανού, ας την αποκτήσουμε όσο είναι καιρός.




της κα. Αλεξάνδρας Φετουρή

Υπεύθυνη Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής της Ι.Μ. Σύρου

© 2008 - Ιερά Μητρόπολη Σύρου - Γραφείο Διαδικτύου και Ιστοσελίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...