Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

«Βαδίζουμε μαζί», «ισλαμικό μάθημα θρησκευτικών» στις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.


«Βαδίζουμε μαζί», «ισλαμικό μάθημα θρησκευτικών» στις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.


Το Ισλάμ στα γερμανικά σχολικά βιβλία
Ολοκαίνουριο και πολύχρωμο, το σχολικό βιβλίο για τοισλαμικό μάθημα θρησκευτικών αναμένεται να εισαχθεί πιλοτικά στις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Η άλλοτε «ισλαμική θεολογία», η οποία από το 1999 στo πλαίσιo ενός πειραματικού μοντέλου διδασκαλίας εισήχθη στο πρόγραμμα ορισμένων σχολείων, σύντομα θα ονομάζεται «ισλαμικό μάθημα θρησκευτικών».Αυτό αναμένεται, σύμφωνα με επίσημους εκπαιδευτικούς φορείς, να ενταχθεί από τη νέα σχολική χρονιά στο επίσημο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας.

Με τον τίτλο «Βαδίζουμε μαζί», είναι το πρώτο σχολικό βιβλίο στο είδος του. Το περιεχόμενό του, εκτός από την περιγραφή ιστορικών γεγονότων, έχει κατά βάση θρησκευτικό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας τα πρότυπα και τις αξίες της ισλαμικής θρησκείας.
Ισλάμ, ιουδαϊσμός και χριστιανισμός «βαδίζουν μαζί»
Το βιβλίο της πρώτης και της δεύτερης τάξης είναι γεμάτο πολύχρωμα σκίτσα και εικόνες, πράγμα που το καθιστά φιλικό προς τους μικρούς αναγνώστες οι οποίοι δεν είναι ακόμη σε θέση να διαβάσουν. Η Σάρα, από τη Σαουδική Αραβία και ο Μπιλάλ, από την Τουρκία, δυο παιδιά από οικογένειες μεταναστών στη Γερμανία είναι οι πρωταγωνιστές του σχολικού βιβλίου.
Εξαιρετικά πετυχημένο, χαρακτηρίζει ο ισλαμολόγος Μίκαελ Κίφερ, τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του βιβλίου. «Τα παιδιά λαμβάνουν θεμελιωμένες πληροφορίες σχετικά με τον ιουδαϊσμό και το χριστιανισμό», επισημαίνει. Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «δε θα έπρεπε η θρησκευτική αγωγή που αποπειράται το βιβλίο να προσεγγίζεται τόσο έντονα από το πρίσμα του μετανάστη», αφού απευθύνεται σε παιδιά που ενδεχομένως ανήκουν στην τέταρτη γενιά μεταναστών.
Όταν η θρησκεία συναντά την πραγματικότητα
Ο διευθυντής του κέντρου Ισλαμικής Θεολογίας στο Μίνστερ και συγγραφέας του σχολικού βιβλίου, Μουχάναντ Κορχίντε, υποστηρίζει ότι πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην παράδοση και τον εκσυγχρονισμό, τη θρησκεία και το κράτος. «Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα βιβλίο για το Ισλάμ, το οποίο να είναι αποδεκτό από όλους», σημειώνει ο Κορχίντε. Προσπάθησε έτσι το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όχι μόνο των γονέων και των μαθητών, αλλά και των επιστημόνων και των σχολικών σωματείων.
Σύμφωνα με το σχολικό εγχειρίδιο, οι μουσουλμάνοι μπορούν -από θρησκευτική άποψη- να προσεύχονται παντού στον Αλλάχ. Η γερμανική νομολογία όμως έχει αντίθετη άποψη. Με τον ίδιο τρόπο βρίσκεται εκ προοιμίου καταδικασμένη και οποιαδήποτε προσδοκία της ισλαμικής κοινότητας να φορούν οι καθηγήτριες θρησκευτικών μαντίλα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή διδακτικού υλικού στο πλαίσιο του μαθήματος ισλαμικής αγωγής μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου. Το διδακτικό πρόγραμμα όμως στο οποίο θα ενταχθεί τελικά το εγχείρημα αυτό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το βιβλίο «Βαδίζουμε μαζί» θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση του γερμανικού υπουργείου Παιδείας, ώστε να δρομολογηθεί τελικά η οριστική εισαγωγή του στα σχολικά προγράμματα.
Ulrike Hummel / Χρύσα Βαχτσεβάνου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή/Αναδημοσίευση: http://aktines.blogspot.gr/2012/08/blog-post_8244.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...